dinsdag 23 november 2010

De Gouden Kat

Jaarlijks organiseert de Iepers film- en videoclub "Cinypra" "De Gouden Kat", een film- en videofestival met de toppers uit West-Vlaanderen.  De eerste 100 minuten film van de WEVAC-wedstrijd krijgen de eer om deel te nemen aan dit festival.  En dit jaar viel die eer ook ons te beurt.  Deelname op zich is dus al een hele eer.  We kregen vijf goeie films te zien.  Een aantal heb ik al besproken bij eerdere "posts".

Opposites Attract
(Kurt Velghe)

(Olivier Grenelle)
 
(Daniël De Vos en Jeannette Mortier)

Tango Masqué
(Leslie Eggermont)

XXXX

Prachtige sfeerschepping in deze film.  Twee jonge vrouwen leren elkaar kennen tijdens de dansles (tango) en worden verliefd op elkaar.  Zolang er niets gezegd wordt, is de film goed tot zelfs zeer goed.  Jammer van de dialogen want die halen de rest van de film naar beneden.  Ook de belichting in de eerste scène kon een pak sfeervoller.  Iets meer aandacht voor de acteursregie en dit was zowaar een zeer goeie film geworden.

Leven met beren
(Noël Cannoot)

Mooie film, leuke beelden, interessant onderwerp.  Voor mij was de soundtrack echter te overdadig aanwezig in deze film.  Toch heel mooi om naar te kijken, deze.

Stilte, ik hou van je stem 
(Christiane De Milt)

Een film over de stilte waarin constant gesproken wordt.  De beelden spreken echter voor zich.  Wat echte stilte had deze film zeker geen kwaad gedaan.

Zoals je ziet, nogal wat diverse films.  Appels worden als het ware vergeleken met jeansbroeken.  Altijd moeilijk.  Diverse genres en stijlen met elkaar vergelijken.  Drie documentaires en drie speelfilms.  Aangezien dit een alternatieve jury was, bestaande uit o.a. een kunstschilderes en een fotograaf, is het logisch dat zij meer oog hadden voor fotografie dan voor scenario of verhaallijnen, wat uiteraard hun goed recht is.  Dat maakt dan ook dat de drie documentaires met de drie prijzen gingen lopen :

1. Holderdebolder naar de polder - Gouden Kat
2. Leven met beren - Zilveren Kat
3. Stilte, ik hou van je stem - Bronzen Kat

Drie terechte winnaars.  Nogmaals een dikke proficiat aan de laureaten en wij zullen uiteraard ons best doen om hier volgend jaar opnieuw aan te mogen deelnemen.  

Geen opmerkingen: