woensdag 3 december 2008

Artemis

VAKMAN
(Josse De Pauw)

XXXX

Regie : Floor Huygen

Spel : Bruno Vanden Broecke, Bert Luppes, Stefaan Degand & Fabian Jansen

Vier kunstenaars komen samen om hun beste werk te vernietigen. Zodanig dat de mensen dit zeker niet te zien krijgen, als deze kunstenaars na hun dood ooit beroemd zouden worden. Eén van hen heeft kanker en heeft maar een paar dagen meer te leven. Hierrond maakte theater Artemis deze voorstelling. Ik moet zeggen dat ik dit bekeken heb met gemengde gevoelens. Opnieuw een voorstelling met nogal wat ups en downs en toch weinig coherentie.

Leuk uitgangspunt, zeer goed gebracht, maar niet coherent genoeg om constant te blijven boeien. Een aantal hoogtepunten waren voor mij : de liedjes, het Chinees tafelen, de verbranding van de kunstwerken, het "Lala"-moment ... Maar dit werd afgewisseld met heel wat mindere momenten. Ook zat er bijna de hele tijd een homo-erotische ondertoon in het stuk, waardoor ze te pas en te onpas aan het knuffelen gingen. Precies alsof alle kunstenaars homofielen zouden zijn. Ook de twee technici die zich voortdurend tussen de acteurs begaven, stoorden mij wat. Dat kan en mag, maar moet dat echt de hele voorstelling lang ?

We hebben genoten, maar dit was opnieuw niet een voorstelling waarvan je nadien zegt : "Waaauw ! Dit moet iedereen gewoon gezien hebben !", zoals bijvoorbeeld "Fimosis" of "Dédé le taxi" dat wel waren. Op naar de volgende en hopelijk krijgen we dit jaar nog eens een echt meesterwerkje te zien.

Andere meningen :

http://www.8weekly.nl/index.php?art=6825

http://www.goddeau.com/content/view/5292/1/

http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/kunst/4012112/Vakman-afhankelijkheid-van-vier-autonome-zielen.ece

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Kritisch, Kurt ? Alweer ?

Kurtie zei

Kritisch, ja, maar toch met een positieve ondertoon, niet ?