vrijdag 19 december 2008

DAENS

DAENS

Regie : Frank Van Laecke
Spel : Lucas Van Den Eynde, Jelle Clymans, Free Souffriau, David Verbeeck, Anne Mie Gils, Jo Demeyere, Chris Van Den Durpel, Peter Van De Velde, Sébastien De Smet, e.a.

XXXX

Het was genieten geblazen gisteren. We trokken naar Berchem en genoten van de oervlaamse musical "Daens". Al van bij het binnenkomen, zat je in de juiste sfeer. We aten een pakje friet en dronken een glaasje in de hele grote, maar toch heel sfeervolle bar. En toen begon het spektakel. Ik was al onder de indruk vanaf de eerste minuut. Bisschop Stillebeen (een schitterende Jo Demeyere) en Daens (een fantastische Lucas Van Den Eynde) stonden elk op een verhoog en Daens werd overgeplaatst naar Aalst. Hierop verschoof er vanalles op het toneel en voor we het wisten werden we meegenomen naar de weverij van Borremans, met ijzeren hand geleid door Schmitt (een angstaanjagende Peter Van De Velde). En zo gleden we van het ene inventieve decor in het andere. De fantastische combinatie decor, belichting en geluid zorgden ervoor dat we telkens in de juiste sfeer zaten, of het nu de weverij, de straten van Aalst of het Vaticaan was. Het verhaal van Daens zelf moet ik u waarschijnlijk niet meer vertellen. Dankzij de film van Stijn Coninx (toen met Jan Decleir in de hoofdrol) kent iedereen ondertussen ongetwijfeld het verhaal van de eenvoudige priester die opkwam voor de mensonterende omstandigheden waarin de gewone werkman moest werken in die tijd ...

We genoten met volle teugen van zoveel moois. Schitterende decors, mooie kostuums, een fantastische choreografie en goeie muziek. En alle elementen voor een goede musical waren aanwezig. Het eerste deel duurde misschien net iets te lang, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door een quasi perfect tweede deel. Alle acteurs waren goed tot zeer goed. De enige die mij wat ontgoochelde, was Chris Van Den Durpel, die eigenlijk meer een karikatuur maakte van Ponnet. Maar Jelle Cleymans (ja, ik weet het, ik vind het ook maar een irritant ventje) deed wat hij moest doen en we kunnen er niet naast kijken (of luisteren) : die jongen heeft de perfecte muscial-stem. Ook Free Souffriau was voor mij een meer dan goede keuze voor Nette. Bijgestaan door klasbakken als Jo Demeyere en Anne Mie Gils, voerde Lucas Van Den Eynde de cast aan op een indrukwekkende manier. Kortom, een musical om duimen en vingers bij af te likken. Een fantastisch spektakel om nooit meer te vergeten.

Als u nog niet geweest bent, DOEN !!!

1 opmerking:

Anoniem zei

Ewel, Kurt, ben het helemaal met je eens!! Heb zo genoten van heel het gebeuren!
Zou onmiddellijk nog ne keer gaan kijken!