zondag 21 maart 2010

Shakers !

Shakers !
(John Godber & Jane Thornton)
door Koninklijk Gezelschap Reynaert vzw
Regie : Bart Gerard
Spel : Kim Decleire, Veronique Declercq, Els Janssens en Hilde Vonck

XXXX

Vrijdagavond. De werkweek zit erop en Griet's kinderen en die van mij gaan terug naar hun respectievelijke vader en moeder. Dit vraagt nogal wat organisatie met als gevolg dat we natuurlijk veel te laat kunnen vertrekken naar Brugge.

Aangekomen te Sint-Kruis bleek dan ook nog eens dat mijn GPS ons niet echt naar het centrum van Sint-Kruis gebracht had. Gevolg : zoeken geblazen. En uiteindelijk kwamen we twintig minuten te laat aan in de zaal. Onze meegereisde toneelliefhebbers vonden het niet meer de moeite om nog binnen te gaan en genoten van een drankje in een lokale tea-room. Wij gingen wel en ik ben heel blij dat we dit deden. Akkoord, we misten de eerste twintig minuten, maar de aard van het stuk liet toe om toch nog te genieten, wat wij ook deden met volle teugen.

"Shakers !" is het verhaal van vier diensters in cocktailbar "Shakers !". Hun verhaal wordt verteld aan de hand van een aantal leuke anekdotes, sketches bijna. We volgen eigenlijk hun wedervaren vanaf hun eerste werkdag en eindigen als ze, na een zoveelste avond in de "Shakers !", huiswaarts keren.

De vier actrices gaven allemaal het beste van zichzelf. Nu eens speelden ze hun rol, maar ze speelden ook allemaal de rollen van alle klanten die daar over de vloer kwamen. Lastige klanten, tieners die naar een verjaardagsfeestje kwamen, verliefde koppels, stoere macho-jongeren en nog veel meer. Heel leuk gebracht allemaal aan een heel hoog tempo waardoor je eigenlijk de kans niet kreeg om je te vervelen. Bij momenten ook heel grappig gebracht, zoals bijvoorbeeld een hele leuke scène met voetballiefhebbers die een partijtje biljarten of de auditie van één van de diensters die actrice wil worden. Ook een aantal stille momenten, zoals het verhaal van één van de diensters die een abortus had laten plegen, schitterend gebracht door de vier actrices.

Een heel functioneel decor ook, met een bar en vier barkrukken, die nu eens dienst deden als barkruk, maar evengoed als stuurwiel of als sigarettenautomaat. Heel inventief allemaal, hoewel ik persoonlijk de bar zelf nogal kitscherig vond. Kortom, wij hebben genoten van dit amusant stukje theater, ondanks het feit dat we twintig minuten te laat arriveerden.

Geen opmerkingen: