maandag 9 februari 2009

Klokke

ALLES VOOR DE TUIN
(Edward Albee)

Regie :
Spel :

XXXX

Schitterend stuk, leuk verhaal, op het absurde af. Herman en Simone hebben het niet zo breed, maar ze hebben wel alles wat ze moeten hebben, behalve een zwembad in de tuin. Herman verdient wel wat geld, maar het zou beter kunnen. Bovendien wil hij niet dat Simone gaat werken. Tot ze op een dag het bezoek krijgt van mevrouw Boudu, die Simone recruteert om zich te hoereren. Aarzelend stemt ze toe en even gaat het zeer goed. Een “anonieme weldoener” stuurt geregeld pakken geld op en Herman en Simone zijn gelukkiger dan ooit, tot Herman er achter komt wat er echt aan de hand is. Net op het moment dat ze een feestje organiseren voor de buren …

We hebben ons niet verveeld, maar toch waren er een aantal dingen die mank liepen. Het stuk speelde zich af in een realistisch, maar o zo fout decor. Jammer dat de acteurs af en toe hun plaats in het geheel leken te zoeken, alsof ze niet goed wisten waar ze moesten gaan staan. Ook een slechte muziekkeuze. Te pas en te onpas begonnen er deuntjes te spelen. En op zich hadden die liedjes allemaal wel iets te maken met hetgeen zich op scène afspeelde, maar ze leken weinig of niets met elkaar gemeen te hebben. Daarenboven werd er te veel muziek gespeeld, wat de vlotheid van het geheel niet ten goede kwam. Zo ook de scène-overgangen, die bij momenten wat te lang waren.

Ook jammer dat de acteurs niet allemaal van hetzelfde niveau waren. Dit is een euvel waar we binnen het amateurtheater toch vaak mee te maken krijgen. En ik weet ook wel dat dit moeilijk op te lossen is, maar hierdoor kan je een stuk nooit volledig naar waarde schatten. Herman en Renaud deden het goed. Herman speelde overtuigend de gelukkige, hardwerkende man, die af en toe graag in de tuin werkt. En ook zijn ontgoocheling als hij te weten kwam waar zijn vrouw mee bezig was, was voor mij geloofwaardig genoeg. Ook een plezante Renaud, de vriend des huizes, die eigenlijk het verhaal vertelt en zich hiervoor regelmatig tot het publiek richt. Simone had haar sterke momenten, maar kon niet tippen aan Herman en bij de buren deed iedereen wel z’n best, maar niet iedereen leek zich echt thuis te voelen op scène, waardoor het laatste bedrijf af en toe wat chaotisch overkwam. Kortom, een goed stuk, vrij goed gebracht voor een amateurgezelschap, maar hier en daar was er nog wat werk aan. Al bij al een plezante avond beleefd in Gent.

Geen opmerkingen: